Zwangerschapstips: feiten en fabels

Voor, tijdens en na de zwangerschap zult u in uw nabije omgeving ongetwijfeld tips meekrijgen zoals: ‘Blijf uit de buurt van kattengrit’ of ‘Eet geen rauwe vis’. Er zijn tips die volkomen logisch klinken, maar in er in de praktijk helemaal niet zo toe doen. Sommige tips klinken misschien bizar, maar kloppen juist weer wel. Hieronder beschrijven wij deze eeuwenoude bekende do’s en don’t van de zwangerschap. Ook beschrijven we welke hierbij kloppen en welke niet.

Drink geen alcohol
Deze tip is absoluut waar! Er zijn onderzoeken geweest waarbij men heeft kunnen aantonen bij een aantal mensen dat kleine hoeveelheden alcohol geen effect hebben op de zwangerschap. U dient er echter goed aan er vanaf te blijven. Een specifieke hoeveelheid alcohol is namelijk niet aangegeven en alcohol draagt ook alles behalve positief bij aan de zwangerschap.

Blijf van het kattegrit af
Dit klinkt misschien bizar, maar in zekere zin is het waar. Katten eten namelijk vaak rauw vlees. Als u vervolgens in aanraking komt met de uitwerpselen van de kat kunnen deze bacteriën negatieve gevolgen hebben voor de baby. U hoeft natuurlijk uw katje niet weg te doen. Laat uw partner het vieze klusje maar een tijdje opknappen, maar zorg dat hij erna wel zijn handen wast.
Overigens is het belangrijk helemaal van rauw of rood vlees af te blijven gedurende de zwangerschap. Bekijk hiervoor het artikel ‘Ongewenste voeding bij zwangerschap‘. 

Eet voor twee!
Helaas is deze tip niet waar. De baby neemt meer voeding op waardoor je inderdaad meer moet gaan eten, maar dit is maar een kleine hoeveelheid. We spreken hier van ongeveer 200 extra calorieën per dag. Een toename van 10 tot 15 kilogram in gewicht tijdens de zwangerschap is gezond. Een grotere toename van het gewicht zal u moeten vermijden.

Blijf weg bij elektrische dekens
Deze tip klopt. Een elektrisch deken geeft een elektrisch magnetisch veld af dat de baby dwars kan zitten in zijn ontwikkeling.

Niet sporten, rustig aan
Ja en nee. Sporten is tijdens de zwangerschap zeker niet verkeerd. Veel vrouwen merken dat sommige vervelende zwangerschapsymptomen zoals misselijkheid in de ochtend er door afnemen. Beperk je echter tot een niet al te intensieve sport. Denk hierbij aan lekker lopen, zwemmen of yoga. Blijf wel weg van de zware gewichten, trek geen sprintjes en ook zeker paardrijden moet niet worden gedaan.

Geen seks tijdens de zwangerschap
Tenzij de dokter u anders vertelt, is seks gedurende de zwangerschap geen probleem

Geen koffie meer
Net als bij alcohol wordt er beweerd dat het geen schade veroorzaakt tijdens de zwangerschap als u het met mate tot u neemt. Echter, het levert geen positieve bijdrage aan de zwangerschap. Bovendien zijn er ook onderzoekers die beweren dat het een miskraam op kan wekken. U doet er dus goed aan cafeïnerijke producten niet of in hele kleine mate tot u te nemen.

Tijdens de zwangerschap mag je je haar niet verven
Dit is niet waar. Het verven van je haar heeft een negatieve invloed op de baby. Zeker nu zijn er steeds betere haarproducten beschikbaar waar slechts een hele kleine hoeveelheid aan chemicaliën in zit. Zelfs al neemt uw hoofdhuid een klein beetje van deze chemicaliën op dan is dit verder niet van invloed op de zwangerschap.

Eet geen sushi!
Deze tip is ook absoluut waar. Net als bij vlees doet u er verstandig aan geen rauwe vis aan te raken tijdens de zwangerschap, omdat er bacteriën in kunnen zitten die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Een van deze bacteriën kan listeria zijn. Listeria kan een miskraam veroorzaken.