Goede en slechte voeding tijdens de borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk op de voeding te letten. Als u na de bevalling eenmaal met de baby leeft, is het echter nog steeds belangrijk om op uw voeding te letten. Niet alleen, omdat u vaak nog zeker 6 weken nodig heeft om er bovenop te komen, maar ook omdat uw nog borstvoeding geeft. Wat u eet heeft ook na de zwangerschap door borstvoeding nog steeds invloed op de baby. Wij beschrijven daarom voor u een aantal voedingsmiddelen waar u nog even van af moet blijven terwijl u uw baby borstvoeding geeft.

Chocola, koffie, thee en koolzuurhoudende drankjes bevatten cafeïne dat zijn weg via de borstvoeding naar de baby kan vinden. Baby’s zijn echter niet in staat cafeïne in hun lichaam zo snel te verwerken als volwassenen. Dit kan bij de baby leiden tot irritatie en slapeloosheid.

Bij sommige baby’s komt het voor dat citrusvruchten de oorzaak zijn van spugen en zelfs luieruitslag. Als u denkt dat citrusvruchten zorgen voor deze symptomen bij uw baby, kunt u het beste de citrusvruchten vervangen door andere fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C zoals papaya en mango.

Als u nu en dan een glaasje wijn drinkt tijdens een diner is er niks aan de hand. Als u echter een matige tot zware drinker bent, moet u oppassen. De alcohol kan de groei van de baby dwarszitten en kan ook zorgen voor diepe slaap, zwakte, een abnormale toename in gewicht en slaperigheid bij de baby. Als u drinkt om te ontspannen, vervang dan de alcohol door een ontspannend bad of een massage.

De geur van knoflook kan doordringen in de melk van de borstvoeding. De baby kan dit vies vinden waardoor hij slechter drinkt.

Mint en peterselie zijn kruiden die ervoor zorgen dat u minder melk aanmaakt. Dit gebeurt echter alleen als het in grote hoeveelheden wordt opgenomen door het lichaam. Als u graag mintthee drinkt, vervang de mint dan door kamille. Kamille schijnt een kalmerend effect te hebben op de baby.

Pittige voedingsmiddelen zoals hete pepers in het eten kunnen hun weg vinden in de borstvoeding waardoor uw baby last kan krijgen van krampjes. Dit kan wel uren duren. Vervang daarom de hete pepers door bijvoorbeeld gember. Gember kan het buikje van de baby juist kalmeren.

Pas op met soorten vis die erom bekend staan veel kwik te bevatten. Dit kan uw baby ook door borstvoeding bereiken. Het is belangrijk vis te eten voor de groei van uw baby, maar zoek dan naar soorten die weinig kwik bevatten zoals garnalen, tonijn uit blik, zalm en heilbot. Soorten vis die u juist dient te vermijden zijn makreel, zwaardvis en haai.