Een grote broer verlaagt de vruchtbaarheid

In Europa hebben 1 uit 6 koppels moeite om zwanger te worden. De oorzaak van de onvruchtbaarheid kan zowel bij de man als de vrouw liggen en varieert van overgewicht en leeftijd tot seksueel overdraagbare ziekten die het onmogelijk maken zwanger te raken. Een onderzoek van de Universiteit van Sheffield heeft aangetoond dat ook het simpelweg hebben van een grote broer de kans op onvruchtbaarheid kan vergroten.

Het onderzoek

Het onderzoek ging terug in de geschiedenis en onderzocht van 521 gezinnen hun kinderen en kleinkinderen. Hun conclusie? De hormonen testosteron en cortisol die door jongens meer worden aangemaakt, tast het immuunsysteem van de moeder aan. Dit heeft tot gevolg dat ze meer kans heeft om ziek te worden en dat het kind dat ze daarna krijgt zich minder goed ontwikkeld. Daarmee zullen de voortplantingsorganen van het volgende kind zich ook minder goed ontwikkelen.

Kanttekeningen bij het onderzoek

Maar niet gevreesd! De onderzoekers vragen zich sterk af of deze conclusie in de huidige maatschappij nog geldt. Betere voeding, hygiƫne en medische hulp maakt de resultaten uit de 18e en 19e eeuw gedateerd en dus niet geheel relevant voor de 21e eeuw.

, , , ,