Tips voor gezinsuitbreiding

Veel gezinnen vragen zich na hun eerste kindje af wanneer het beste moment is om aan een tweede kind te beginnen. Onderzoek heeft aangetoond dat de beste tijd om een tweede kind te krijgen 18 tot 20 maanden na het eerste kindje is. Dit geldt echter lang niet voor iedereen als u persoonlijke situatie’s in acht neemt. Veel mensen zijn na het krijgen van hun eerste kindje lang nog niet toe aan een tweede. Zij wachten liever tot het kind uit de luiers en op de bus naar school zit voor ze denken aan een tweede kind. Dit verschilt echter per persoon. Hoewel het soms niet gepland komt, kan het van belang zijn wat punten zijn waar u op moet letten om erachter te komen of u klaar bent voor een tweede kind. Om duidelijk te maken voor uzelf wat de beste tijd is om aan een tweede kindje te denken, hebben wij een checklist voor u samengesteld met de belangrijkste punten waar u eventueel aan moet denken voor het nemen van een tweede kindje.

Neem de leeftijd van uw eerste kind in acht. Als uw eerste kind nog in de luiers zit en u twee tot drie keer per nacht het bed uit moet om uw kindje te soezen kan het misschien moeilijk zijn tegelijkertijd met de symptomen van zwangerschap om te gaan.

Bedenk eens hoeveel aandacht u besteed aan uw kindje voor u aan een tweede denkt. Een kind dat heel zelfstandig is heeft weinig aandacht nodig waardoor het nemen van een tweede kind misschien niet zo een probleem zal zijn. Het kan ook zo zijn dat uw kind speciale aandacht nodig heeft op medisch gebied. In dit geval is het belangrijk nog even na te denken of u uw kind tijdens de zwangerschap en erna nog steeds dezelfde hoeveelheid benodigde aandacht kan geven.

Het krijgen van een kind is niet alleen van invloed op u en uw eerste kindje, maar ook op uw partner. Heb het er daarom met elkaar over. Als uw partner sterke weerzin heeft tegen een tweede kind is het misschien belangrijk daar nog even over overleg te gaan. Ook is het belangrijk na te gaan of u zich in een stabiele relatie met uw partner bevindt en of uw relatie een tweede kind aankan.

De financiele situatie is natuurlijk ook van groot belang. Met nog een mond te voeden dient u uw financiële zaken op orde te hebben. Als het uw budget tot een absoluut maximum brengt, zal u nog eens moeten nadenken over het hebben van een tweede kind.

Wij hopen dat we met het op een rijtje zetten van deze factoren u bewust hebben kunnen maken of het de juiste keuze is om uw gezin uit te breiden.